Γιατί η Ν.Δ. καταποντίστηκε στο Ρέθυμνο
Αναρτήθηκε την 23/10/2009 15:32

Από το… ναυάγιο της ΝΔ πανελλαδικώς, δεν θα μπορούσε ασφαλώς να… διασωθεί το αποκαλούμενο και ως «πράσινο νησί», η Κρήτη. Υπάρχει κάποια ειδικότερη εξήγηση για το ότι η ΝΔ κατέγραψε τα χειρότερα ποσοστά στο νησί σας; Επιπλέον, πόσο επηρεάστηκε το εκλογικό σώμα από τα επεισόδια εις βάρος των αγροτών της Κρήτης στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και την εν γένει συμπεριφορά της απελθούσας κυβέρνησης προς τα αιτήματα του αγροτικού πληθυσμού;
Η κάθε περιοχή, η κάθε εκλογική περιφέρεια, έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Συγκεκριμένες ανάγκες και προσδοκίες των πολιτών, που επηρεάζουν αποφασιστικά τα επιμέρους εκλογικά αποτελέσματα.
Εκτιμώ ότι, δύο ήταν οι σημαντικότεροι παράγοντες που επέδρασαν στις ιδιαίτερες εκλογικές προτιμήσεις των συμπολιτών μου Κρητικών:
- Η αδυναμία κάλυψης των τεράστιων αναπτυξιακών αναγκών του νησιού. Ενδεικτικά, ο Βόρειος Οδικός Άξονας του νησιού για τον οποίο, 6 χρόνια τώρα, δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος. Σε αντιδιαστολή μάλιστα με την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου – με χρήση του μοντέλου της αυτοχρηματοδότησης – τα τελευταία χρόνια συμβασιοποιήθηκαν 2.000χλμ κλειστού αυτοκινητόδρομου. Αλλά και πιο πριν, με αντίστοιχο τρόπο, είχαν κατασκευαστεί η γέφυρα Ρίο – Αντίριο, η Αττική Οδός κλπ.
- Η αίσθηση πισογυρίσματος που βιώσαμε στην κουλτούρα άσκησης της εξουσίας. Δυστυχώς, αλλά αναμενόμενα, η συστηματική και απροκάλυπτη καλλιέργεια του πελατειακού μοντέλου διακυβέρνησης, είχε κόστος. Πλέον έχει χαθεί κάθε αξιοπρέπεια στη σχέση Κράτους – Πολίτη.
Το γεγονός είναι όμως ότι, ο κύκλος της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είχε κλείσει προ πολλού. Ουσιαστικά, η 4η Οκτωβρίου ήρθε να επιστεγάσει την κατάρρευση της κυβέρνησης Καραμανλή, η οποία αποτελούσε αναμφισβήτητο γεγονός ήδη πριν την προκήρυξη των εκλογών.
Είτε δεν ήθελαν είτε δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις μεγάλες ανάγκες της χώρας, της κοινωνίας, των πολιτών. Και αυτό γιατί εγκλωβίστηκαν στο μικρόκοσμό τους.
Η κρίση εμπιστοσύνης στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είναι απότοκος της αποξένωσης από τις αρχές και τις αξίες της, στις οποίες πιστέψαμε.
Μοναδικό μέλημα της ηγετικής ομάδας των τελευταίων χρόνων, η εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και η ικανοποίηση ισχυρών συμφερόντων. Η βουλιμία τους για την εξουσία, τους οδήγησε στην υιοθέτηση του δόγματος «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Καταπάτησαν αρχές και αξίες αδιαφορώντας για τους πολίτες και τα προβλήματά τους.
Δυστυχώς, και αυτό τελικό μένει, διέψευσαν τις προσδοκίες και τις ελπίδες της μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας των εκλογών του 2004 και του 2007.
Στο νομό σας όμως τα πράγματα πήγαν ακόμη χειρότερα: στις, προ διετίας, βουλευτικές εκλογές το Ρέθυμνο είχε αποτελέσει το μοναδικό νομό που είχε βαφτεί «μπλε». Τώρα, πέρασε και πάλι στο ΠΑΣΟΚ, το χειρότερο όμως για τη ΝΔ είναι ότι είδε τα ποσοστά της να μειώνονται κατά 20% περίπου. Υπάρχει εξήγηση για αυτό και πόσο επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα η δική σας αποστασιοποίηση από αυτές τις εκλογές;
Το 2007, σε μία δύσκολη και άνιση εκλογική μάχη, μία μεγάλη πλειοψηφία Ρεθεμνιωτών με τίμησαν με τη ψήφο τους. Με εμπιστέυτηκαν και μου έδωσαν δύναμη να αγωνιστώ μαζί τους και για αυτούς.
Η σχέση που ανάπτυξα με τους συμπολίτες μου, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν ουσιαστική, ήταν σχέση ζωής και ψυχής. Και αποδείξαμε από κοινού, ότι μεταξύ των πολιτών και των εκπροσώπων τους μπορεί να οικοδομηθεί μια αυθεντική σχέση. Οι προσδοκίες, οι επιθυμίες, οι επιδιώξεις μας, κοινές. Το όνειρό μας, ένα και μοναδικό: Να βγάλουμε το Ρέθυμνο από το τέλμα, να πάψει ο νομός μας να είναι ο φτωχός συγγενής της Κρήτης.
Τη σχέση αυτή δεν ήθελαν όλες εκείνες οι δυνάμεις που ως μοναδική επιδίωξή τους έχουν την προώθηση αλλότριων συμφερόντων. Έκαναν τα πάντα να τη διαρρήξουν. Αυτός ήταν και ο μοναδικός στόχος της παράδοξης –θα έλεγα– διαγραφής μου από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν γνώριζαν βέβαια, ούτε μπορούσαν να αντιληφθούν ότι η σχέση μου με τους συμπολίτες μου Ρεθεμνιώτες δεν ήταν πρόσκαιρη, ούτε ιδιοτελής. Δεν υπαγορευόταν από την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων.
Οι Ρεθεμνιώτες γνώριζαν και στήριξαν την απόφαση μου: Ήμουν και θα παραμείνω ενεργός πολίτης. Συνεχίζω να δίνω τη μάχη μαζί τους για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του νομού και της χώρας.
Τώρα και πιο συγκεκριμένα στο ερώτημα σας, είναι πολύ πιθανό ότι οι παραπάνω συνθήκες επηρέασαν –σε κάποιο βαθμό– ώστε η Νέα Δημοκρατία να καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση πανελληνίως στο νομό Ρεθύμνου. Περαιτέρω όμως σχολιασμός των αριθμών, είναι αρμοδιότητα των ειδικών. Η δε συνολική αξιολόγηση γεγονότων και συμπεριφορών, ανήκει στους πολίτες.
Ευκαιρίας όμως δοθείσης, ας μου επιτραπεί να επισημάνω, ότι όλοι αυτοί που σχεδίασαν και υποκίνησαν τον εξοστρακισμό μου από τη Νέα Δημοκρατία μπορεί να πέτυχαν την προ μηνών διαγραφή μου, δεν πέτυχαν όμως το στόχο τους: την προσωπική και πολιτική μου εξόντωση.
Είναι γνωστό τι προηγήθηκε, ποιοι μεσολάβησαν για να φτάσουμε στην, για ένα έτος, αναστολή της κομματικής σας ιδιότητας. Σε πολλούς, από την άλλη, προκάλεσε αίσθηση η γνωστοποίηση της πρόθεσής σας -με ανοιχτή επιστολή προς τους Ρεθυμνιώτες τις παραμονές των εκλογών- να μην δώσετε «ούτε καν κριτική ψήφο στο νοσηρό κομμάτι της ΝΔ». Τι σας ώθησε στην υιοθέτηση της σκληρής αυτής πολιτικής στάσης; Δεν θα μπορούσατε να δώσετε ψήφο ανοχής στο κόμμα σας;
Πιστεύω ότι στη μέχρι σήμερα πολιτική μου διαδρομή επέδειξα τόλμη και θάρρος. Δεν δίστασα να πάω κόντρα στο ρεύμα. Δεν συμβιβάστηκα ούτε υπέκυψα σε εκβιασμούς. Δεν δέχτηκα ν’ ανταλλάξω τις ιδέες μου με αξιώματα και ιδιότητες. Αυτό, οι πολίτες του Ρεθύμνου και της Κρήτης, το γνωρίζουν πολύ καλά.
Γνώμονας των ενεργειών μου, πυξίδα των πράξεών μου ήταν πάντα η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας και των πολιτών.
Αυτή η αρχή με οδήγησε στη παραπάνω μεγάλη απόφαση.
Η πολιτική επιλογή αυτή δεν υπέκρυπτε υστεροβουλίες και ιδιοτέλειες. Δεν υπαγορεύτηκε από κοντόφθαλμες προσωπικές σκοπιμότητες. Και πολύ περισσότερο δεν συνιστούσε την απόρριψη των ιδεολογικών μου αρχών.
Στην Αθήνα πάντως κάποιοι εξέλαβαν την αποστροφή σας (από την ίδια επιστολή) ότι «το κοινωνικό κέντρο ήταν και παραμένει για μένα η πολιτική μου ταυτότητα», ως άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ. Πώς ακούσατε τις πρώτες εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου από τη θέση του νεοεκλεγέντα, πλέον, πρωθυπουργού; Ή, μήπως, η ΝΔ παραμένει πάντα κόμμα σας;
Σταθερή επιλογή μου να παίρνω πάντα καθαρή θέση και κατ'αυτό τον τρόπο προτίθεμαι να σας απαντήσω.
Τα οξυμμένα προβλήματα της χώρας, της οικονομίας μάς υποδεικνύουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, αφήνοντας στην άκρη ανταγωνισμούς, ιστορικές φορτίσεις και κομματικά χαρακώματα.
Ως χώρα, ως κοινωνία, ως πολίτες καλούμαστε σήμερα να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Καλούμαστε, ο καθένας με τις δικές του δυνάμεις, να αγωνιστούμε για να βγει η Ελλάδα από το τέλμα, την απραξία, την αδράνεια, τη διαφθορά. Η ανάγκη αυτή είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας. Δεν υπαγορεύεται από προσωπικές και κομματικές σκοπιμότητες.
Αν θέλουμε να πάμε μπροστά είμαστε υποχρεωμένοι να ρίξουμε τα κομματικά σύνορα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει άλλο δέσμια μιας σκληρής κομματοκρατίας, μιας νομενκλατούρας που μοναδικό μέλημά της είναι η αναπαραγωγή της δύναμής της, η νομή της εξουσίας.
Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται εθνική συστράτευση, εθνική συμπαράταξη, προκειμένου να ανακοπεί η καθοδική πορεία, στην οποία είχε εισέλθει η χώρα μας την τελευταία περίοδο.
Αν θέλουμε να πάμε μπροστά είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε, τιμώντας ο καθένας τις αρχές και τις αξίες του.