Απαιτείται πλαίσιο διαχείρισης της θαλάσσιας ζωής
Αναρτήθηκε την 30/12/2009 14:22

Στο θέμα της παράκτιας και μέσης αλιείας, σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες του Ρεθύμνου και της Κρήτης γενικότερα, παρενέβη ο Κωστής Σχοινάς. Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων Ρεθύμνου, που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008, ο κ. Σχοινάς δήλωσε τα εξής:
«Έχουν περάσει έξι μήνες από τότε που μειώθηκε η ελάχιστη απόσταση από την ακτή, κατά την αλιεία με μηχανότρατα, στο 1 ναυτικό μίλι από το 1,5 ν.μ. που ίσχυε. Είναι σήμερα αντιληπτές οι αρνητικές συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον και την αλιευτική οικονομία της Κρήτης και του Ρεθύμνου. Με κάθε «ψαριά» τους, οι τράτες τραυματίζουν θανάσιμα τη θαλάσσια ζωή του τόπου μας! Είναι σαφές, ότι η εν λόγω Υπουργική Απόφαση πρέπει να επανεκτιμηθεί.
Πέραν όμως της επαναφοράς της ελάχιστης απόστασης στο 1,5 ν.μ. ή ακόμη η επέκτασή της στα 3 ν.μ., οφείλουμε σε επίπεδο Κρήτης να προχωρήσουμε στη θέσπιση ενός πλαισίου διαχείρισης της θαλάσσιας ζωής και των παράκτιων ζωνών του νησιού μας. Η Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Κρήτης, από κοινού με τις 4 Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και με τη συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων, οφείλουν:
- 1. Να παραγγείλουν τον καθορισμό των αλιευτικών πεδίων (θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας και ύφαλοι ασβεστολιθικών φυκιών, γνωστοί και ως «τραγάνα») του νησιού.
- 2. Να επιβάλουν τον έλεγχο των αλιευτικών δραστηριοτήτων μέσω των ψηφιακών συστημάτων παρακολούθησης αλιευτικών σκαφών (VMS). Άλλωστε, είναι γνωστό ότι παρόλο που το σύστημα έχει ήδη εγκατασταθεί, εξακολουθεί να υπολειτουργεί.
- 3. Να διασφαλίσουν την καταγραφή των αλιευμάτων που διακινούνται, έτσι ώστε να ελέγχονται τα μεγέθη των ψαριών που αλιεύονται, αλλά και να υπάρχει συγκέντρωση δεδομένων για την κατάσταση των αλιευμάτων στις θάλασσες του νησιού μας.
- 4. Να ελέγχουν την εφαρμογή των περιορισμών που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τα διάφορα αλιευτικά εργαλεία και μεθόδους.
Το παραπάνω πλαίσιο μελετών και δράσεων θα πρέπει να ενταχθεί στα αντίστοιχα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια 1) για τις Παράκτιες Περιοχές και 2) για την Περιφέρεια Κρήτης.
Μόνο τότε θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε, συνολικά και ορθολογικά, τις πολιτικές του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε την επιβίωση της θαλάσσιας ζωής και τη διαφύλαξη του παράκτιου φυσικού περιβάλλοντος της Κρήτης.
Άλλωστε, υπάρχουν αντίστοιχα επιτυχή εγχειρήματα, όπως π.χ. η μελέτη που εκπονεί το Ινστιτούτο ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ σε θαλάσσια περιοχή της Σάμου.»