Χρειάζεται ανατοποθέτηση για την Κρήτη
Αναρτήθηκε την 30/12/2009 15:27

Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, έρχεται να επιλύσει εκκρεμότητες του παρελθόντος.
Η Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στερείτο, χρόνια τώρα, ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού.
Η αυθαιρεσία, η κακοποίηση του περιβάλλοντος, η πολεοδομική αναρχία είχαν δυσμενείς συνέπειες στην ανάπτυξη της χώρας, των πόλεων και των χωριών.
Η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού οδήγησε σε ένα καθεστώς βαρβαρότητας, ασυδοσίας και ανομίας. Με αυτή την έννοια το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που προτείνει το Υ.ΠΕΧΩ.Δ.Ε συνιστά μια μεγάλη τομή.
Ωστόσο, οφείλω να επισημάνω ότι το σχέδιο αυτό χρειάζεται ανατοποθέτηση στα καίρια θέματα που συνδέονται με την Περιφέρεια Κρήτης και τους νομούς της.
Η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των νομών οφείλει να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής –πρωτογενής τομέας και τουρισμός κ.λπ.- και να καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολιτών του κάθε νομού.
Μια ανάπτυξη της Περιφέρειάς Κρήτης που θα στηριζόταν μόνο στο δίπολο Ηράκλειο-Χανιά, θα ήταν στρεβλή και ετεροβαρής. Η ανάπτυξη της Κρήτης είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη και των τεσσάρων πυλώνων της και των τεσσάρων νομών της.
Τις συνέπειες του υπέρμετρου ενδιαφέροντος για κάποιες περιοχές της Κρήτης τις γνωρίζουμε όλοι, χρόνια τώρα. Οδήγησαν στον κορεσμό και στον υδροκεφαλισμό και εμπόδισαν άλλες περιοχές να έχουν το μερίδιο ευημερίας που δικαιούτο.
Το Ρέθυμνο έχει δείξει ότι είναι ένας αυτοδύναμος και αυθύπαρκτος νομός που διαθέτει μεγάλα αποθέματα ανάπτυξης. Δεν μπορεί να παραμένει συνεχώς κάτω από τη σκιά των άλλων νομών ούτε βεβαίως να αναπτύσσει ανταγωνιστικές σχέσεις με αυτούς.
Θεωρώ επιβεβλημένη την επανένταξη των απαραίτητων και αναγκαίων δράσεων και πρωτοβουλιών για το Ρέθυμνο, στο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης οφείλει να προχωρήσει στην επανεξέταση κάποιων θεμάτων, όπως είναι οι οδικές υποδομές του νομού, το λιμάνι του Ρεθύμνου, η ανάδειξη της παλιάς πόλης, η ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με την παράλληλη αξιοποίηση της γόνιμης περιοχής της ενδοχώρας και την προστασία των ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων.
Οι φορείς και οι εκπρόσωποι του Ρεθύμνου οφείλουν να αφουγκραστούν τις εύλογες και δίκαιες απαιτήσεις των πολιτών.
Ας το αντιληφθούν επιτέλους κάποιοι που σχεδιάζουν επί χάρτου, αγνοώντας τις μεγάλες και ουσιαστικές ανάγκες του νομού μας και των πολιτών μας.
Το Ρέθυμνο μπορεί και πρέπει να έχει το δικό του μέρισμα ανάπτυξης και ευημερίας!