Μέρισμα ανάπτυξης & ευημερίας για το Ρέθυμνο

Αναρτήθηκε την 04/01/2010 13:04

Επιστολή στο Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, κ. Γιώργο Σουφλιά, απέστειλε ο Κωστής Σχοινάς, με αφορμή την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου για το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.

 

Με την επιστολή του ο κ. Σχοινάς, αφού τονίζει ότι το Σχέδιο συνιστά μια πολύ σοβαρή προσπάθεια για να αντιμετωπισθούν οι εκκρεμότητες του παρελθόντος, καταθέτει τις προτάσεις του για την ανατοποθέτηση του Εθνικού Χωροταξικού στα ζητήματα που συνδέονται με την Περιφέρεια Κρήτης και το Ρέθυμνο.

 

Παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, έρχεται να καλύψει ένα κρίσιμο θεσμικό έλλειμμα της Ελλάδας. Η χώρα μας -μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- στερείτο χρόνια τώρα ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού, με τις γνωστές σε όλους μας δυσμενείς συνέπειες: την αυθαιρεσία, την κακοποίηση του περιβάλλοντος, την πολεοδομική αναρχία.

 

Γι’ αυτό και πιστεύω πως το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο συνιστά μεγάλη τομή και μια πολύ σοβαρή προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες του παρελθόντος.

 

Ωστόσο, θα ήθελα να επισημάνω ότι το σχέδιο αυτό χρειάζεται μια ανατοποθέτηση στα καίρια ζητήματα που συνδέονται με την Περιφέρεια Κρήτης και τους νομούς της.

 

Θεωρώ πως η ανάπτυξη της Κρήτης είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη και των τεσσάρων πυλώνων της, των τεσσάρων νομών της, γι’ αυτό πρέπει να στηρίζεται σε όλους τους νομούς της. Οφείλει να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής και να καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις όλων των πολιτών.

 

Μια ανάπτυξη που θα στηριζόταν μόνο στο δίπολο Ηράκλειο-Χανιά, θα ήταν στρεβλή και ετεροβαρής. Η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των νομών βασίζεται στον πρωτογενή τομέα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και στον τομέα του Τουρισμού.

 

Το Ρέθυμνο έχει αποδείξει ότι είναι ένας αυτοδύναμος και αυθύπαρκτος νομός. Δεν μπορεί να παραμένει κάτω από τη σκιά των άλλων νομών ούτε βεβαίως να αναπτύσσει ανταγωνιστικές σχέσεις με αυτούς.

 

Για το λόγο αυτό, κύριε Υπουργέ, θεωρώ απαραίτητη την επανένταξη των απαραίτητων και αναγκαίων δράσεων και πρωτοβουλιών για το Ρέθυμνο στο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο.

 

Στο πλαίσιο αυτό θα πρότεινα:

 

A. Tην κατάργηση της χωροθέτησης του Ειδικού Λιμένα Εμπορευματοκιβωτίων (hub) Νότιας Κρήτης και, αντί αυτού, την ανάπτυξη ενός νέου επιβατικού λιμανιού στην περιοχή που θα εξυπηρετεί επιπλέον τις ανάγκες μεταφοράς των τοπικών αγροτικών προϊόντων (Νότια Πύλη), οδηγώντας την περιοχή στο δρόμο της ήπιας ανάπτυξης. Το λιμάνι αυτό μπορεί να αποτελέσει τη λιμενική πύλη πολιτών, επισκεπτών, αγροτικών προϊόντων, τονώνοντας την περιοχή και θέτοντάς τη  στην τροχιά της ήπιας ανάπτυξης.

 

Πιο συγκεκριμένα, πρέπει:

  1. Να αφαιρεθεί η φράση «και της Νότιας Κρήτης» από το Εδάφιο α’ της Παραγράφου Α2.2. του Άρθρου 6.
  2. Να αφαιρεθεί η φράση «τη δημιουργία εξειδικευμένου κομβικού λιμένα εμπορευματοκιβωτίων (hub) στην νότια Κρήτη» από το Εδάφιο ζ’ της Παραγράφου Α2.2. του Άρθρου 6.
  3. Να αντικατασταθεί, στο Εδάφιο ζ’ της Παραγράφου Α2.2. του Άρθρου 6, η έννοια του βαρέος εμπορευματικού λιμένα (hub) με αυτήν ενός ελαφρού μικτού λιμένα.

 

Β.        Την ανάπτυξη επιβατικού και εμπορευματικού λιμένα, περιφερειακής σημασίας, στο Ρέθυμνο, λόγω της κεντροβαρικής γεωγραφικής και οικονομικής θέσης του νομού μας, ως προς την Κρήτη, με στόχο την αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής υποδομής και την ενίσχυση της σύνδεσης του Ρεθύμνου με τον Πειραιά.

 

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή θα πρέπει στο Σχέδιο Νόμου να προστεθεί και το λιμάνι του Ρεθύμνου –εκτός των λιμένων Καστελίου και Σούδας- στο β’ σημείο του Εδαφίου ι’στ’ της Παραγράφου Α2.1. του Άρθρου 6.

 

 

Γ.         Την υλοποίηση του Νότιου Οδικού Άξονα Κρήτης, που θα διατρέχει το νησί σε όλο το μήκος της νότιας πλευράς του. Η δημιουργία του συγκεκριμένου Οδικού Άξονα θεωρείται επιβεβλημένη λόγω της μονομερούς μέχρι σήμερα –και στα όρια του κορεσμού πλέον- ανάπτυξης του βόρειου τμήματος του νησιού. Ταυτόχρονα, με την εμπειρία των λαθών του ΒΟΑΚ, η διαδικασία μελέτης και κατασκευής του νότιου άξονα θα δώσει την ευκαιρία να αναπτύξουμε την περιοχή με κριτήρια αειφορίας, οικονομικής και οικολογικής ισορροπίας.

 

Το συγκεκριμένο αίτημα επιβάλλει την εισαγωγή στο Σχέδιο Νόμου της έννοιας του «Νότιου Οδικού Άξονα Κρήτης – αντί του Νότιου-Ανατολικού, σήμερα – ως «αναβαθμισμένου οδικού άξονα» (8ο σημείο του Εδαφίου δ’ της Παραγράφου Α2.1. του Άρθρου 6). Ανάλογα θα πρέπει να τροποποιηθεί και ο Χάρτης Μεταφορικών Υποδομών(#6).

 

Δ.        Τη στοχευμένη ενίσχυση της τοπικής αγροτικής ανάπτυξης, λόγω των πλεονεκτημάτων του νομού στον τομέα της κτηνοτροφίας, αλλά και τις προοπτικές του στην ανάπτυξη εναλλακτικών παραγωγικών τομέων.

 

Από τη μία, ο, αποδεδειγμένα, ιδιαίτερα δυναμικός κτηνοτροφικός τομέας που έχει αναπτυχθεί στις ορεινές περιοχές του Ρεθύμνου απαιτεί ουσιαστική στήριξη, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη κρίση στην αιγοπροβατοτροφία, αλλά και διαδικασίες ορθολογικής διαχείρισης των βοσκοτόπων, λαμβάνοντας υπόψη τα εύθραυστα ορεινά οικοσυστήματα.

 

Από την άλλη, με την ολοκλήρωση του μεγάλου φράγματος «Ποταμών» Ρεθύμνου, ο ούτως ή άλλως γεωργικά ανεπτυγμένος Αδελιανός Κάμπος, αλλά και η ευρύτερη περιοχή, θα μπορούσε να γνωρίσει ένα νέο κύκλο ανάπτυξης.

 

Ταυτόχρονα, η κατασκευή νέου φράγματος στον ποταμό «Πλατύ», στα νότια του νομού, θα δώσει τη δυνατότητα άρδευσης σε μεγάλες –σήμερα χέρσες– εκτάσεις, οι οποίες θα αποδοθούν, με τη σειρά τους, στη γεωργική παραγωγική διαδικασία.

 

Κατά συνέπεια, στο Σχέδιο Νόμου θα πρέπει στο Εδάφιο β’ της Β’ Ενότητας της Παραγράφου Α. του Άρθρου 7 να γίνει σαφής αναφορά και στην «οικολογική ισορροπία των ορεινών βοσκοτόπων» – εκτός της παράλληλης προστασίας της γεωργικής γης στις γόνιμες πεδινές περιοχές. Και βεβαίως να περιληφθούν στις περιοχές αυτές ο Αδελιανός Κάμπος και το πεδινό Αμάρι στο Ρέθυμνο και οι ορεινοί όγκοι της Κρήτης.

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Γνωρίζοντας την πολύχρονη παρουσία σας και τη σημαντική προσφορά σας στην πολιτική ζωή του τόπου, καθώς και την ευαισθησία που σας διακρίνει στο καίριο αυτό ζήτημα, είμαι βέβαιος ότι θα επιδείξετε το απαραίτητο ενδιαφέρον και θα ανταποκριθείτε στα δίκαια αιτήματα των Ρεθεμνιωτών.

 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ζητούμενες αλλαγές είναι σύμφωνες με το πνεύμα του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, ευελπιστώ στην ενσωμάτωσή τους στο τελικό κείμενο.

 

Το Ρέθυμνο μπορεί και πρέπει να έχει το δικό του μέρισμα ανάπτυξης και ευημερίας.

  • Σχόλια
  • Αφήστε σχόλιο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτήν την εισαγωγή ακόμα.

Εάν θέλεις να είσαι ο πρώτος που θα σχολιάσει την παραπάνω δημόσια τοποθέτηση, επέλεξε το κουμπί "Αφήστε σχόλιο" και ακολούθησε τις οδηγίες.

 

Σχολιάστε την δημόσια τοποθέτηση

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα για να αφήσετε το σχόλιό σας.

 

 

Περισσότερα από:

Επαρχία:

Θέμα:

DesignGraphic.gr

© Copyright Κωστής Σχοινάς. Προσωπικά Δεδομένα

Σχεδιασμός, Προγραμματισμός και Φιλοξενία από την DesignGraphic.gr