Zητούμε θεσμικές αλλαγές και αναπτυξιακές παρεμβάσεις

Αναρτήθηκε την 27/01/2010 14:28

Παρέμβαση στον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, έκανε ο Κωστής Σχοινάς, με αφορμή αναμενόμενη επίσκεψή του στο Ρέθυμνο. Με επιστολή του ο κ. Σχοινάς, ζητά το ενδιαφέρον του Υπουργού τόσο για ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα, όσο και για την υλοποίηση συγκεκριμένων αναπτυξιακών παρεμβάσεων.

 

Παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Θα ήθελα, με την ευκαιρία της αναμενόμενης επίσκεψή σας στην Κρήτη και το Ρέθυμνο, να εκφράσω τη χαρά και την τιμή για το νησί και το νομό μας, να υποδεχόμαστε τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης.

 

Η Κρήτη αποτελεί ενιαίο αναπτυξιακό και οικονομικό χώρο και το Ρέθυμνο είναι ένας αυτοδύναμος νομός με ιδιαίτερα πλεονεκτήματα, αλλά και ανάγκες.

 

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο νομός μας αναγεννήθηκε χάρη στον τουρισμό. Σήμερα όμως έχει παγιδευτεί –όπως σχεδόν ολόκληρη η Κρήτη– στις παθογένειες μιας άναρχης, ισοπεδωτικής και άπληστης ανάπτυξης.

 

Η νοοτροπία, ότι οι τουριστικές επιδόσεις αρχίζουν και τελειώνουν στην προβολή -παρότι για κάποιους πανάκεια-, είναι αναχρονιστική και αυτοϋπονομευτική. Πολύ δε περισσότερο, σε μία περίοδο που το ρεθεμνιώτικο «τουριστικό προϊόν» νοσεί βαρύτατα.

 

 

Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνομαι σε σας και ζητώ το ενδιαφέρον σας στους εξής τομείς:

   

A.          Ζητήματα Θεσμικού Χαρακτήρα

   

          1.   Χωροταξικός «Διαχωρισμός» Κρήτης, μέσω του Ειδικού Σχεδίου για τις Νησιωτικές Περιοχές, μεταξύ τουριστικά ανεπτυγμένης και αναπτυσσόμενης, προκειμένου να εφαρμόζονται πιο αντιπροσωπευτικά αναπτυξιακά κίνητρα.

            Για παράδειγμα, ένα ανεγειρόμενο, στα νότια παράλια ή στην ενδοχώρα, ξενοδοχειακό κατάλυμα επιδοτείται σήμερα με τα ίδια κριτήρια και προϋποθέσεις (μόνο 5άστερο) με ένα αντίστοιχο που αναγείρεται στο κορεσμένο βορινό παραλιακό μέτωπο. Υπάρχει η εξαίρεση για (4άστερα) καταλύματα που αναγείρονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 700μ, η οποία πρέπει να γενικευτεί για την ενδοχώρα και τα νότια παράλια.

   

        2.   Χρηματοδότηση Πανεπιστημίου Κρήτης για την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα διασύνδεσης της Σχολής με την τουριστική αγορά της Κρήτης - ίσως τη δυναμικότερη στην Ελλάδα.

   

        3.   Θεσμοθέτηση, σε συνεργασία με Υπουργείο Εσωτερικών, της δυνατότητας κοινών επιχειρήσεων των Μηχανισμών Διασφάλισης Τάξης, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

            Για παράδειγμα,  να μπορεί η «τουριστική καθημερινότητα» (στάθμευση, ηχορρύπανση, άγρα πελατών, μηχανοκίνητες θαλάσσιες δραστηριότητες, αλιεία κ.λπ.) μίας παραλιακής/τουριστικής  πόλης, να αστυνομεύεται με κοινό σχεδιασμό και επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού Σώματος και της Δημοτικής Αστυνομίας.

 

B.      Αναπτυξιακές Παρεμβάσεις

 

        1.    Πόλη Ρεθύμνου και βόρειο παραλιακό μέτωπο                            

           i.    Χρηματοδότηση Δήμου Ρεθύμνου για την ανάπλαση δυτικού μετώπου πόλης Ρεθύμνου και την ενοποίησή με ανατολικό μέτωπο για τη δημιουργία ενιαίας ζώνης αναψυχής (esplanade).

         ii.    Χρηματοδότηση Λιμενικού Ταμείο Ρεθύμνου για την υλοποίηση του διαχωρισμού χρήσεων στο λιμένα Ρεθύμνου –σύμφωνα με υφιστάμενη μελέτη– και απομόνωση εμπορικού και αλιευτικού ελλιμενισμού από την τουριστική λειτουργία. Μετατροπή λιμενικών εγκαταστάσεων υπήνεμου μόλου σε λιμένα αναψυχής και ειδικού τουρισμού και ανάθεση της λειτουργίας του σε ανεξάρτητο φορέα διαχείρισης, κατά το πρότυπο της Μυτιλήνης και της Ζακύνθου.

       iii.    Συντονισμός δράσεων για το διαρκή καθαρισμό των παραλιών, αλλά και την αποκατάστασή τους από οικοδομικές αυθαιρεσίες.

      iv.     Χρηματοδότηση Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, ή άλλου φορέα, για την εκπόνηση μελέτης χαρακτηρισμού της θαλάσσιων περιοχών Ρεθύμνου ως «λειμώνων Ποσειδωνίας».


2.   Ορεινή ενδοχώρα νομού Ρεθύμνου

    i.     Σχεδιασμός και γενναία συγχρηματοδότηση, από κοινού με το ΥΠΕΧΩΔΕ, προγράμματος του ΕΣΠΑ για την πολεοδομική ανασυγκρότηση και αισθητική ανάπλαση των δυναμικών ορεινών οικισμών.

   ii.     Χρηματοδότηση φορέων αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία δικτύου διαδρομών πεζοπορίας (trekking & hiking) και ορεινής ποδηλασίας (mountain biking), στο οποίο θα ενταχθούν σημεία γεωμορφολογικού ενδιαφέροντος (φαράγγια, π.χ. Ζωνιανών, οροπέδια, π.χ. Νίδα, κορυφογραμμές, π.χ. Κέδρους και Κρυονερίτη κ.λπ.).

   iii.   Χρηματοδότηση του ΑΚΟΜΜ για να μελετήσει την ανάπτυξη Κέντρου Χειμερινού Τουρισμού και τη διερεύνηση δυνατότητας λειτουργίας χιονοδρομικών εγκαταστάσεων σε υψίπεδο του Ψηλορείτη, με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα.       

3.   Νότια παράλια νομού Ρεθύμνου

     i.   Χωροταξική διασφάλιση μοντέλου ήπιας και οικολογικής ανάπτυξης, μέσω του Ειδικού Σχεδίου για τις Νησιωτικές Περιοχές.

    ii.   Χρηματοδότηση παρεμβάσεων, μέσω Λιμενικού Ταμείο Ρεθύμνου, για τη διασύνδεση λιμενικών εγκαταστάσεων και δημιουργία δικτύου θαλάσσιου τουρισμού υπό Φορέα Ενιαίας Διαχείρισης.

   iii.  Θεσμοθέτηση ολοκληρωμένου πάρκου καταδυτικού τουρισμού.

 

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Το Ρέθυμνο είναι ένα μικρός, αλλά αυθύπαρκτος νομός. Η ραγδαία ανάπτυξη του, που για δεκαετίες αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση, στηρίχθηκε στον τουρισμό. Ρεθεμνιώτες παράγοντες του τουρισμού έχουν σήμερα καταξιωθεί σε διεθνές επίπεδο.

 

Ο τόπος μας έχει τεράστια προοπτική, αρκεί να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι να τον αξιοποιήσουν. Πιστεύοντας ότι είστε ένας από αυτούς, προσβλέπουμε πολύ στην επίσκεψη σας.

 

  • Σχόλια
  • Αφήστε σχόλιο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτήν την εισαγωγή ακόμα.

Εάν θέλεις να είσαι ο πρώτος που θα σχολιάσει την παραπάνω δημόσια τοποθέτηση, επέλεξε το κουμπί "Αφήστε σχόλιο" και ακολούθησε τις οδηγίες.

 

Σχολιάστε την δημόσια τοποθέτηση

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα για να αφήσετε το σχόλιό σας.

 

 

Περισσότερα από:

Επαρχία:

Θέμα:

DesignGraphic.gr

© Copyright Κωστής Σχοινάς. Προσωπικά Δεδομένα

Σχεδιασμός, Προγραμματισμός και Φιλοξενία από την DesignGraphic.gr